Om loppet

09.00 rullar masterstarten ut från Österås Idrottsplats och processionen slingar sig genom stan, norrut mot Vankiva. Vid statsgränsen släpps fältet fritt och en viss tempoökning brukar märkas.

Vid Vankiva är det dags för en delning. De som kör de långa (längsta) rundan viker av mot Gammalstorp och vidare förbi Hemmeströ, Verum, Hästveda och Farstorp innan de ansluter till rundan vid Stoby.

Efter energipåfyllningen vid depån i Stoby följer man Almaåns lummiga dalgång fram till Norra Sandby.

Här ändrar landskapet karaktär. Från mycket skog och många småstigningar till ett öppnare och plattare landskap. De som kör sprintdistansen (40 km) tar sig via Stoby, Grantinge och Ignaberga tillbaka till Hässleholm och det hägrande målet och den varma korven.

Övriga tar sig via Fjärlöv, Gumlösa och Sörby till Vinslöv. Stanna gärna till i Gumlösa för att beundra Siclairsholms slotts och Gumlösa kyrka som lär vara landets äldsta stenkyrka. Om ni inte vill stanna i Gumlösa kan man passa på att göra det i Vinslöv vid vår andra depå.

Återigen skiftar landskapet karaktär. De som kör 60 kilometersrundan viker efter Vinslöv av mot Ignaberg och Hässleholm. Långtradarna beger sig däremot upp för Nävlingeåsen mot Nävlinge. Här brukar agnarna skiljas från vetet. I tätgruppen kan det hända att det blir körning uppför.

Väl uppe i Nävlinge följer ett mer lättcyklat parti (om man har pigga ben) till Rickarum. Strax efter Rickarum kommer rundans dräpare, backen uppför Äsphults lid. En norrsluttning ner mot Vramsån, där den uppmärksamme kan se hålvägar, husgrunder, stengärdsgårdar och odlingsrösen.

Väl uppe vid kyrkan i Äsphult får man sin belöning. Snabba, slingrande vägar ner till Häglinge, förbi den sista depån i Bosarp.

Därefter påbörjas slutfasen. Fina vägar förbi Sösdala, Brönnestad. I Tormestorp är det hög tid att börja planera för spurten eftersom det endast återstår någon kilometer.
Har någon lyckats komma loss väntar en triumffärd genom magle våtmark mot Österås Idrottsplats med flerdubbla led av jublande åskådare.

Väl i mål väntar medalj, korv och för de tursamma ett pris som lottas ut på startnumret.

 

  • Tempocykel får ej användas!